Havedamme, svømmesø, vandløb, springvand og vandfald


Når vi snakker vand i haven, hvad enten det er en havedam,svømmesø, vandløb, springvand eller et vandfald, så er forarbejdet vigtigt.
I planlægningstadiet er fantasien en vigtigt faktor, og der er ingen grænser for hvad man kan lave. Det eneste som holder fantasien tilbage er pengepungen og pladsforholdene.
Det er ikke svært at anlægge en havedam – tror de fleste. Det er desværre ikke bare lige at grave et hul og fylde vand i hullet. Først skal du planlægge hvor du skal have din havedam, til det kræves en del forarbejde. En meget omhyggelig planlægning kræver omtanke, fejltagelserne er meget dyre og svære at rette bagefter når dammen først er der.

Bassinets form er helt afhængig af din fantasi, du kan købe smukke formstøbte bassiner eller bassinfolie. Med folie er du er ikke pålagt nogle faste former som skal tilpasses din have. Med bassinfolien bestemmer du nemlig selv formen og dybden, og du kan derved lettere tilpasse dit havebassin til omgivelserne.

Placeringen af din havedam skal være hvor familien har sin færden, og ikke i en afsides krog i haven. Hvis du anlægger din havedam på det fjerneste sted i haven, vil du kun opnå at fiskene bliver bange når du nærmer dig dammen og samtidig vil du ikke få den fulde nydelse af dit flotte bassin.
Hvis du derimod vælger at placere dammen i nærheden af terrassen eller andre faste opholds pladser, vil du få vidunderlige oplevelser og nydelse af planter og fisk.

Havedammens størrelse
spiller en vigtig rolle, lav den så stor som mulig, derved bliver vedligeholdelsen meget nemmere - jo mindre en dam er, jo større problemer får du.
En lille dam gror hurtigt til med planter og er svær at få i biologisk balance. Vandet bliver for hurtigt
varmt om sommeren og fryser hurtigere til om vinteren. Min erfaring siger at en overflade på
5 m2 og en dybde på 1,3 m er en acceptabel mindstestørrelse.

Vandløb/bække som er lige og uden forskellige bredder er kunstige og unyttige. Brug din fantasi, lav et spændende og kraftfuldt vandløb som giver nyttige biologiske processer samt ilt til dammen. Et vandløb som snor sig ned til en vandterrasse og derfra til et vandfald, kan kun give dig en fuldstændig salighed. Husk, under arbejdet med vandløbet at der bør være nogle temposkift i vandet, via forskellige bredder og forhindringer.

Ring eller mail til anlægsgartner Eigil Brinch andresen på telefon 75 26 96 00, mobil 29 26 85 99, mail: mail@team-eba.dk